برداشتن کپک مواد غذایی

به گزارش مجله یک کامپیوتر، چه در یخچال، چه در انباری یا زیرزمین، به هر حال گاهی پیش می آید که کنار مواد غذایی لکی می افتد و کپک می زند. این حجم های سبزرنگ کرک دار که کم کم رشد می کنند و وسیع می شوند نه تنها نازیبا هستند بلکه برای سلامت هم بسیار مضرند.

برداشتن کپک مواد غذایی

برداشتن کپک مواد غذایی

نویسنده: سمیه مقصودعلی

آیا می توان کپک مواد غذایی را برداشت و باقیمانده اش را خورد؟

چه در یخچال، چه در انباری یا زیرزمین، به هر حال گاهی پیش می آید که کنار مواد غذایی لکی می افتد و کپک می زند. این حجم های سبزرنگ کرک دار که کم کم رشد می کنند و وسیع می شوند نه تنها نازیبا هستند بلکه برای سلامت هم بسیار مضرند.

در حقیقت بیشتر آنها از خود مواد سمی ترشح کرده و اغلب در زیرشان قارچ ها زندگی می کنند. این قارچ گرچه هیچ شباهتی به قارچ های سفید و زیبایی ندارند که کنار یا روی تنه درختان می رویند اما با این حال از همان گروه اند. تقریبا بین 65 تا 100 هزارگونه قارچ شناسایی شده است که از میان آنها 20 هزار گونه را قارچ های ریز میکروسکوپی تشکیل می دهند. مانند تمامی قارچ ها، این نوع شان هم از سلول هایی به نام اوکاریوت تشکیل شده اند. این به آن معنی است که قارچ ها هسته سلولی، کرومزوم و اعضای داخلی دارند. مانند سلول های گیاهی و برخلاف سلول های حیوانی، سلول های قارچ دیواره ای سخت دارد که از سلول در برابر فشارهای مکانیکی و شیمیایی حفاظت می کند و در عین حال تغذیه را برای سلول کمی سخت می سازد. برخلاف سلول گیاهی، سلول های قارچ قادر نیستند به تنهایی مواد آلی را با هم ترکیب کنند بنابراین ناچارند مواد غذایی را فاسد کنند تا اجزای شان ساده و قابل جذب شود و بتوانند از آنها استفاده کنند. البته لازم به ذکر است که قارچ ها مجهز به نوعی سلاح شیمیایی اند. آنزیم ها و اسیدهای آنها قادرند سلولز و دیگر ترکیبات را هیدرولیزه کرده و به این ترتیب به سلول های قارچ این امکان را بدهند تا از هر نوع ماده غذایی مصرف کنند. به همین دلیل است که رشد کپک وقارچ سبب فاسد شدن مواد غذایی می شود.

کپک ها برگ برنده دیگری هم دارند. آنها می توانند ازت را به شکل ماده معدنی یا ارگانیک جذب کنند و به این ترتیب در مکان هایی که ازت در آنجا کم است به راحتی زندگی کنند. همچنین کپک ها به راحتی در جاهایی که آب نیست و حتی باکتری قدرت تکثیر ندارد، رشد می کنند. به علاوه، خیلی راحت تر از باکتری ها می توانند مواد غذایی را فاسد کنند.سبزیجات، میوه ها و گوشت بیشتر قربانی کپک ها می شوند تا باکتری ها. کپک ها حتی در محیط هایی که اکسیژن وجود ندارد یا خیلی کم است، می توانند زیاد شوند و به راحتی حتی در 4 درجه پایین و 40 درجه بالای صفر تکثیر یابند اما دمای ایده آل آنها 20 تا 25 درجه سانتی گراد است. این شرایط سبب شده است کپک ها بتوانند در هر شرایطی روی هر ماده غذایی رشد کنند اما آیا می دانید کپک ها چگونه زیاد می شوند؟ روی یک ماده غذایی را می پوشانند؟ آنها از سلول های بسیار ریزی به نام اسپور با متابولیسم بسیار کم و بدون آب با یک غشای بسیار ضخیم بهره می گیرند. اسپورها بسیار زیاد و سبک هستند و عمر طولانی دارند و می توانند در هوا پراکنده یا از طریق حشرات جابه جا شوند و همه جا بروند. وقتی این سلول ها در محیطی با شرایط مناسب قرار می گیرند که آب هم وجود دارد مانند یک دانه عمل می کنند، ریشه می دهند و یک سلول قارچ به وجود می آورند. برخی از انواع قارچ ها مفیدند اما برخی دیگر مواد سمی ترشح می کنند. تقریبا می توان گفت که 100 نوع قارچ مضر برای پستانداران وجود دارد که برخی از آنها سموم طبیعی ترشح می کنند که بسیار قوی بوده و از آن جمله می توان به آفلاتوکسین، تریچوتسن، پاتولین و اوچراتوکسین اشاره کرد. سموم این قارچ ها که می توانند بیماری های سختی ایجاد کنند در تمامی لایه های یک ماده غذایی نفوذ کرده و تنها مختص به قسمتی نیست که کپک در حال رشد روی آن است بنابراین باید گفت شستن یک ماده غذایی که قسمتی از آن کپک زده و برداشتن کپک و خوردن باقی آن درست نیست. گاهی همین مواد سمی بسیار کم می توانند باعث بروز مسائل حاد در شما شوند.

منبع:www.salamat.com

bestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا، مکزیک و کوبا

منبع: راسخون
انتشار: 24 مهر 1400 بروزرسانی: 24 مهر 1400 گردآورنده: 1com.ir شناسه مطلب: 64288

به "برداشتن کپک مواد غذایی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برداشتن کپک مواد غذایی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید