تن نحیف تئاتر اصفهان

به گزارش مجله یک کامپیوتر، ختن کوفگر- اصفهان- خبرنگار:تماشاگران آرام آرام وارد سالن می شوند و در تاریکی با نور تلفن همراهشان شماره جایگاه را پیدا می نمایند و در جای خود می نشینند. چند دقیقه بعد از شدت گرمای سالن، بروشورهای نمایش است که چون بادبزن در میان دستان تماشاگران می چرخد.

تن نحیف تئاتر اصفهان

بازیگر اصلی تئاتر صورتش پر از قطرات عرق شده و با دستمال آن را پاک می نماید. ترتیب قراردریافت صندلی ها به گونه ای است که نیمی از میزانسن از دید ردیف های عقب پنهان است و چند نفر در انتهای سالن ایستاده تئاتر را تماشا می نمایند. صدای گوشی مردی بلند می شود و همزمان صدای بازکردن پاکت چیپس توسط دختر جوان همراهش می آید. یکی از عوامل اجرایی جلو می رود و با تذکری ساده به آنها به عقب بر می شود، ناگهان زن و مرد همراه با دوستانشان به نشانه اعتراض سالن را ترک می نمایند. در بسته می شود، هوا گرم است و ردیف های جلو خالی از تماشاگرند.

  • کمبود سالن مجهز تئاتر در اصفهان

اصفهان با بیش از 400 سال فعالیت در زمینه تئاتر با مسائلی همچون کمبود کمی و کیفی سالن های تئاتر از یکسو و رشد قارچ گونه پدیده تئاترهای شبه کمدی و صرفا سرگرم نماینده و خیل عظیم مخاطبانشان از سوی دیگر روبه رو است. این در حالی است که تئاترهای هنری و اندیشه محور در سالن های نیمه خالی اجرا می شود. در حال حاضر تالار هنر و تالار فرشچیان، هر کدام با یک سالن اصلی و یک سالن کوچک و همینطور سالن سعدی، سالن سوره و تماشاخانه ماه مربوط به حوزه هنری جزو سالن های اصلی تئاتر اصفهان محسوب می شوند.

در این میان تالار هنر وابسته به شهرداری که به عنوان دفتر تخصصی هنرهای نمایشی نقش مهمی در فراوری و اجرا و حمایت از گروه های نمایشی داشته، از آغاز سال 98 در دست تعمیر است. طرحی که در ابتدا با هدف ایجاد تغییرات اساسی از جمله بازسازی کف و سقف سالن اصلی، تغییر طرح ورودی و اضافه کردن 3 سالن بلک باکس و 4 پلاتو و یک سالن چندمنظوره آغاز شد ولی پس از مدتی با تغییر در بودجه در نظر گرفته شده، بازسازی این سالن شکل دیگری گرفت.

  • مسائل عدیده تئاتر استان

مهدی شهداد از پیشکسوتان تئاتر اصفهان که اجرای تئاترهای فاخر کمدی در چند دهه قبل در تاریخ تئاتر اصفهان را عامل علاقه مندی مردم این شهر به ژانر کمدی می داند، به خبرنگاران می گوید: بسیاری از تئاترهایی که به اسم کمدی اجرا می شوند، در اصل تئاترهای مبتذلی هستند که در فضای نبود کمدی فاخر اجازه فعالیت یافته اند. محمدرضا بزرگزاد از فعالان تئاتر اصفهان نیز سیاست گذاری های فرهنگی را عاملی می داند که به طور غیرمستقیم موجب نحیف شدن بدنه تئاتر شده است؛ سنگ اندازی های مختلف چون کاغذبازی های اداری فراوان و نبود بودجه کافی موجب رفتن نخبه های تئاتر اصفهان به تهران شده است.

وی همچنین اصرار به تبلیغ سرگرمی های سبک و نبود صندلی معین برای تبلیغات تئاتر در رسانه ها را عامل کاهش سطح کیفی تئاتر اصفهان عنوان می نماید. جواد ایزددوست از فعالان تئاتر اصفهان به خبرنگاران می گوید: با وجود مسائل فراون در تئاتر اصفهان، اما این مسئله کاملا قابل بهبود است، به شرط آن که اراده و هدف گذاری صحیح داشته باشیم. به نظر من به شرط وجود همدلی و همفکری اهالی تئاتر و همینطور وجود مدیرانی که پیشرفت و بهبود تئاتر را مقدم بر منافع شخصی یا گروهی خود بدانند موانع رفع خواهد شد.

  • بازسازی تالار هنر تا انتها سال

رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر اصفهان در ارتباط با بازسازی تالار هنر اصفهان اظهار می نماید: در ابتدا 5 میلیارد تومان صرفا در راستای تغییرات تالار هنر در نظر گرفته شده بود که پس از جلسات مختلف نهایتا 3 میلیارد تومان به بازسازی تالار هنر و 2 میلیارد دیگر برای طرح تئاتر شهر اصفهان تخصیص داده شد. وی می افزاید: بازسازی تالار هنر طرحی فعال است و جلسات مربوط به این مسئله هر دو هفته یک بار با حضور معاونت عمران و شهرسازی استان برگزار می شود. فریده روشن تصریح می نماید: در حال حاضر بیشترین فعالیت صورت گرفته به بازسازی پلاتو و بلک باکس اختصاص دارد و تقریبا 50 درصد احداث و بازسازی 4 پلاتو صورت گرفته است؛ به یقین پس از اتمام طرح امضای قرارداد شهرداری با پیمانکار مربوطه کار با سرعت بیشتری نیز انجام خواهد شد.

وی در ارتباط با موضوع ساخت تئاتر شهر اصفهان که از دو سال پیش به شکل جدی مطرح شده است، ابراز می نماید: در حال حاضر در خیابان چهارباغ عباسی و در محل سینما 22 بهمن سابق در مجموع زمینی به مساحت یک هزار و 750 متر مربع در نظر گرفته شده است و در حال انتخاب مشاوران متخصص برای طراحی این مجموعه متناسب با فضای چهارباغ هستیم.

  • 41گروه تئاتر ثبت شده در اصفهان

مدیر دفتر نمایش استان می گوید: حمایت مالی دفتر نمایش از گروه های تئاتر، همان یاری مالی است که توسط دفتر نمایش کل در تهران به دفاتر اختصاص می یابد که البته این مبلغ با توجه به احتیاجهای متعدد تئاتر و با توجه به سهم بسیار اندک تئاتر از بودجه کل یاری زیادی نیست و نهایتا می توان آن را یک تنخواه جزئی دانست که به گروه های ثبت شده اختصاص می یابد.

محمدترابی با اشاره به این که در حال حاضر 41 گروه تئاتر ثبت شده در استان داریم ادامه می دهد: البته همه گروه ها فعال نیستند و فعلا در حال غربالگری گروه های غیرفعال ثبت شده از گروه های فعال هستیم و از یک ماه و نیم دیگر سایت ثبت نام بازگشایی می شود تا گروه های ثبت نشده هم بتوانند در صورت احراز شرایطی چون تعداد تئاترهای اجرا شده وثبت آن در سایت ایران تئاتر، ثبت نام و از حقوق قانونی خود استفاده نمایند. مدیر دفتر نمایش در ادامه به امکان استفاده از پتانسیل سالن های ادارات مختلف مثل سالن بهزیستی یا هلال احمر و بسیاری از آمفی تئاترها و فرهنگسراها اشاره می نماید و می افزاید: بعضی از این سالن ها با انجام مناسب سازی های مورد احتیاج گزینه خوبی برای افزایش ظرفیت سالن های اجرایی خواهند بود که به عنوان نمونه می توان به فرهنگسرای کوثر در منطقه 15 اصفهان اشاره نمود.

  • نشاط اجتماعی؛ اولویت تئاتر اصفهان

عضو شورای نظارت و ارزشیابی هنرهای نمایشی اداره ارشاد و فرهنگ اسلامی اصفهان می گوید: اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در چهارچوب برنامه و اندیشه های شورای عالی انقلاب فرهنگی عمل می نماید و در حال حاضر نشاط آفرینی و افزایش روحیه شادی در عموم مردم جز وظایف تئاتر است. رسول هنرمند ادامه می دهد: تمام این کارهای شبه کمدی چندین بار ارزیابی و اصلاح شده اند ولی فعلا با داشتن حداقل هایی در چهارچوب معین می توانند مجوز دریافت نمایند.

قبول داریم که صرفا توجه به جنبه سرگرمی و بی توجهی به وظیفه تئاتر در رشد فرهنگی مخاطب موجب نزول صندلی این هنر خواهد شد، ولی آیا عدم صدور مجوز برای چنین نمایش هایی حتما موجب افزایش مخاطب برای تئاترهای هنری و اندیشه ورز خواهد بود؟ در شرایطی که امکانات مالی و حمایتی از یکسو و عدم اطمینان در استقبال مخاطب و در نتیجه فروش و تامین هزینه ها برای یک تئاتر هنری وجود ندارد، مسلما تعدادی از افراد حتی برخلاف میل باطنی خود به اجرای تئاترهایی شبه کمدی با حداقل استانداردها روی می آورند که با حضور پشتیبانان مالی مختلف و مخاطبان، دغدغه تامین هزینه و کسب درآمد را برایشان رفع خواهد نمود.

  • سطح تئاتر کمدی افت نموده است

عاطفه علیان- اصفهان- خبرنگار:تئاتر اصفهان با بزرگانی که در سالیان گذشته به خود دیده است صندلی ویژه ای دارد اما آنچه اکنون با آن روبه رو هستیم فاصله دریافت تئاتر اصفهان از فضای حرفه ای است. دلیل آن را باید فاصله دریافت هنرمندان متخصص این عرصه از حضور در عرصه نمایش برشمرد. شرایط مالی موجود، هنرمندان تئاتر را با چالش های بسیاری روبرو نموده است و کمتر کسی از هنرمندان گذشته تئاتر تمایل به ادامه فعالیت در این عرصه دارد. تغییر شغل هنرمندان تئاتر و حضور در رسانه ملی و سینما از آسیب هایی است که به هنر نمایش که در اصفهان ریشه دارد، وارد شده است. در این باره گفت و گویی با محمدرضا نصری تهیه نماینده نمایش های کمدی همچون گیج و ویج و بالشت انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.

وضعیت نمایش کمدی در اصفهان چگونه است؟

جامعه تئاتر در اصفهان گاهی به این نتیجه می رسد که تئاتر نمی تواند محل درآمدزایی شود. در چند سال اخیر تئاتر کمدی سطح سلیقه تماشاگر را کاهش داده که علت آن را می توان در کمبود تمرین کافی و متن نوشته شده جست وجو کرد. این معضلی است که جامعه تئاتر کمدی اصفهان با آن دست و پنجه نرم می نماید. تخصص گرایی در نمایش های کمدی، تمرین و وقت گذاشتن راه پیشگیری از افت سطح تئاتر کمدی در اصفهان است.

  • نمایش های کمدی چه تاثیری بر نشاط اجتماعی دارند؟

با توجه به آمار بالای افسردگی در اصفهان احتیاج است که هنر تئاتر گامی در جهت افزایش نشاط اجتماعی خبرنگارانان بردارد. برای رسیدن به این هدف و در راستای توسعه نشاط اجتماعی در شهر اصفهان و با کمترین حمایت از نهادهای دولتی، جامعه تئاتر کمدی می خواهد نشاط اجتماعی را از راستا سنجیده افزایش دهد.

  • تئاتر کمدی چگونه می تواند در همان راستا پیروز گذشته پیش رود؟

هدف تئاتر سرگرمی است. همین نمایش های طنز در اصفهانی که از تئاتر صاحب سبک است می تواند نصف دنیا را به روزهای شاد بودن برگرداند. اصفهان با زنده یاد ارحام صدر که به شکرپاره معروف بود مکتب کمدی انتقادی در تئاتر را بنیان نهاد. همین باعث شده که ما هم در جهت نشاط اجتماعی و با بن مایه های انتقادی- اجتماعی در هنر تئاتر سرمایه گذاری کنیم تا شهروندان ساعتی فارغ از تمام مشغله ها بخندند و قدرت اندیشه هایشان افزوده شود.

bestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا، مکزیک و کوبا

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 24 مهر 1400 بروزرسانی: 24 مهر 1400 گردآورنده: 1com.ir شناسه مطلب: 12588

به "تن نحیف تئاتر اصفهان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تن نحیف تئاتر اصفهان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید